veckan som varit

Förra veckan var vi bjudna på teater. Teatern var Duvorna som gjordes av teaterhögskolan.
Den var okej, ganska rolig. Den handlade om hur människor rör oss kring varandra, pratar skit och behöver hjälp att kontrollera oss. Vi beter oss kanske som djur ibland och teatern visar lite på det. Man får en känsla av att alla försöker manipulera alla och att psyket inte alltid är som det borde vara.


Vi har även under veckorna sett Harry Potter-filmerna. Det finns endel saker som man reagerar över i dessa filmer.



Två krigsfilmer har vi ochså sett som har att göra med andra världskriget under våren, Schindlers list är den ena. Den visar hur livet var när man samlade ihop judar till ghettot och Krakow i Polen. (Där har Thomas varit!) Där fanns en man som hette Oskar Schindler, Han tog judar som slavarbetare och lät även judarna betala för att starta en emaljeringsfabrik. Senare ångrade han sig och köper loss så många som möljigt, han använder hela sin förmögenhet för att köpa så många judar som möjligt innan innan ghettot töms och judarna far till det nyuppbyggda Auschwitz. Han köper loss ett tusental och flyr sedan undan ryssarna. Han har en minnessten i Jerusalem som tack för sin insats. Tysklarna utmålas som svin i filmen och många tyskar som jobbade i ghettot var nog det. Men filmer visar också att en människa som ghettochefen till slut inser att judar också är människor. Krigets galenskap är total.


På bilden till vänster finns Schindler och hans judiske medhjälpare Stern med stjärna och allt. Till höger har ni den galna ghettochefen. Fimen är i svartvitt för att ge en bra känsla för den tiden.
Filmen ger en del ångest, speciellt när man tömmer ghettot och när ett tågsätt lastat med kvinnor som Schindler köpt loss av olika anledningar hamnar fel och kommer till Auschwitz.

En annan film som också får en att tänka på krigets vansinne är Enemy at the Gates. Den handlar om hur Stalingrad belägrades och hur en föredetta fåraherde blir prickskytt. Han utmålas som hjälte och är enormt skicklig. Filmen visar till att börja med ett ryskt anfall där inte alla som anfaller har vapen och då plockar de ur vapenbössor från de döda. När de sedan backar blir ryssarna skjutna av de egna. Helt galet. I den filmen så är både dom ryska officerarna och de tyska knäppa, kan bero på att filmen är amerikansk. Däremot är huvudrollshinnehavarna Saitsev och Konig okej även om Konig hänger en ung pojke i slutet. Syftet är att pojken skall var ett lockbete. Det går ju inte att ha ett tyskt elände som hjälte. Det är nästan bara det som skiljer hjälten Saitsev och Konig åt.


Filmen är både rå och läskig men den har en kärlekshistoria trots eländet. Även om de skiljs åt så hittar de varandra i slutet. Bägge historierna har hänt i verkligheten men man har säkert fixat till sanningen för att få en bra film.

Kära hälsningar
Fantastic fem

Hahaha

Ni måste kolla på filmen!!

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!

RSS 2.0