1940 Krönika

Hitler
När jag tänker på andra världskriget så tycker jag att det är konstigt att vansinne kan ta sådanna extrema former. Först och främst, hur tänkte Hitler? vad hade han så mycket emot andra? Hur får man ens tanken på att göra som han gjorde? Och för att inte tala om alla som köpte allt han sa, någon måste väl ha vart kritisk till vad han gjorde förutom dom som blev utsatta. Någon måste ju någonstans ha förstått att han inte gjorde något bra. Hur kan man köpa allt han sa och låta sig maniupleras på de sättet? På något sätt måste man väl ändå ha förstått att han bara fyllde alla med propaganda för att få som han vill. När hitler tänkte gå igenom Sovjetunionen för att oljekällor låg ju ryska trupper i bakhåll. Vilket jag tycker är  bra, Hitler behövde bli stoppad. När Hitler tog självmord kan jag tänka mig att det var en bra dag för många, speciellt judar. De som fortfarande levde alltså. Och säkerligen för många andra, att inte längre vara nedtryckt och plågad efter så lång tid måste vara väldigt befriande. Det är ganska skönt att inte Tyskland blev en stormakt.


Sovjetunionen (Det kalla kriget)
 Sovjetunionen var en komunistisk stormakt som ägde hela öster europa efter kriget. Ett av världens största riken rent historiskt, dom ville ju såklart fortsätta vara störst och börja tävla med USA. Efter kalla kriget började USA och Sovjet bli misstänksamma på varandra, dom började därför båda två satsa enormt stora summor på vapen. Atombomben var det nyaste och mest fruktade och efter en kort tid hade det båda nog mycke kärnvapen för att utplåna mänskligheten flera gånger om. Ganska skönt att inte det hände kan man väl tycka, i princip hela världen delades nu upp i stater som antingen var i förbund med Sovjet eller USA. Det blev aldrig något stort krig mellan USA och Sovjet, men när andra länder krigade gick gärna båda av dem in och stöttade olika länder, så på så sätt kan man väl säga att dom krigade. Däremot har jag en delad åsikt om att Finland kämpade emot. Visst, ingen trodde väl att dom hade en chans. I jämnförelse med Finlands arme och Sovjetunionens arme är det ganska tydligen enligt mig. Men det är väl bra att dom inte lät dem bara klampa in och göra som dom vill, och ta över deras mark bara för att de behövde en flottbas Men det var ett dumt val att stå på sig och kriga tillbaka med tanke på att när dom väl kapitulearde så tog sovjetunionen större del än vad dom tänkt ta från början, men det är klart, Finska vinterkriget var ju bara början.
Redan vid fredslutet började det med att träta om hur det skulle fördela Tyskland och det skulle man göra tillsammans med England och Frankrike. Östra Tyskland besattes av Sovjetunionen och Västra Tyskland togs över av Frankrike, England och USA. Gränserna funkade dock dåligt och massa människor stack från Öst till Väst. Stalin var inte driekt populär bland de sina.
Här i väst blev glädjen över krigsslutet ganska kortvarig. USA sponsrade återuppbyggnaden av Europa. Ganska mycke dollar, Marshall hjälpen kallades det och namnet kommer efter en amerikansk general som kom på idén och skötte det. Många människor i väst var rädda över kapprustningen mellan öst och väst och det var inte en glad tid, snarare en ganska mörk tid, full av rädsla. Jag hade inte velat leva då, kan inte ha vart kul att konstant vara skräcklsagen. Kanske ibland även lika skräckslagen som under kriget. Därför kallade det just kalla kriget. Ett propagandakrig helt enkelt.  


Den här sista bilden föreställer en del av Europa och är från 1940-1945


RSS 2.0