film re.. den 13 krigaren

Filmreccention - ibland ser vi på film och idag har vi sett den trettionde kringaren.
Det visar på kulturkrockar, men det är en action film. Filmen började med att en Arab ibn blir landsförvisad (vid den här tiden 7-8 hundra) så har man universitet och vetenskap i den islamska världen. I Europa råder vetenskapsförbud och det finns ingen vetenskap över huvud taget. När araben träffar vikingarna blir han chokad över hur barbariska dem är. Kungen bränns tillsammans med en slavinna och alla menar att det är förutbestämt, ungefär som islams gud/gudar har förutbesämt ödet. Då blir tretton kringare uttagna av dödsängeln (ett orakel) det är tolv stycken nordmän (ungefär som lärejungar) + en 13:e krigare som är arab (möjligtvis Jesus) under tiden sällskapen reser från svarta havet till norden så lär sig Ibn Nordmännens språk.
Väl uppe i norr börjar man slåss mot folket som kallades för vendolerna, och naturligt vis efter en lång vecka med strider mot de man trodde var dimoner så visar sig vendolerna vara vanliga människor, för att slut giltigt förgöra vendolerna som är en (moderskult) så måste man döda den kvinliga ledarn och den manliga ledarn.
Iban är medvärkande i att döda dem och återvända hem till sitt land.under den här tiden som filmen handlar om så vista man inte ett dugg om naturvetenskap. så man är väldigt rädd för saker man inte ser eller vet om. blandannat i en duell poängterar filmen att man är väldigt rädd för de man inte vet och att livet är förutbestämt av gudarna.dör man så dör man, de är redan bestämt. om man dör i strid hammnar man i valhalla ( vikingarnas paradis) vanligt folk handlada i hel, de är vårat helvete.



bilden är en tavla av karl larsson och heter midvinterblot, de är därför vi firar jul egentligen.
julen är hednisk, de är olika i världen när man firar jul. i burma firar man jul i början av deccember. kristen dom har alltid anpassat sig efter den kultur där man har funnits.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0